Támad az izomgörcs? Van megoldás!

Az izomgörcs testünk hirtelen állapotváltozása, mely az izomzat váratlanul jelentkező, fájdalommal járó, önkéntelen összehúzódásából adódik. A legkülönbözőbb időpontokban, testszerte törhet ránk. Az izomgörcs a vázizomzatban és a simaizmokban* egyaránt kialakulhat.

Izomgörcsöt okozhat vérellátási zavar, a külső természetesen rövid időn belüli jelentős változása, a kevés folyadék bevitel, vagy a vérben található oldott anyagok alacsony koncentrációja (például alacsony magnézium-, kalcium-, vagy káliumszint). Valamint görcsöt okozhat még az izmok fizikai túlterheltsége is.

Terapeutaként azonban az a tapasztalatom, hogy a fentieken túl, van még egy ok, melyről alig-alig esik szó, annak ellenére, hogy a ma emberénél egyre nagyobb arányban jelenik meg kiváltó okként. Ez pedig modern szóhasználattal élve a stressz.

A stressz az „állandó feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több rendszeres, negatív ingerre adott folyton ismétlődő válaszreakció, a szervezet részéről.

Stresszkeltő események:

  • traumák: természeti és ember által okozott katasztrófák, balesetek, fizikai támadások
  • megmérettetések: vizsgák, állásinterjúk, versenyek, munkahelyi versengések, másokkal való folytonos összehasonítás
  • belső konfliktusok: függetlenség vagy függőség; párkapcsolati problémák, vagy annak hiányából fakadó belső feszültség; közösségbe való beilleszkedés, vagy abból való kitűnés; elfojtott érzelmek, gondolatok, vágyak okozta belső feszültség; a belső énkép és a kifelé mutatott énkép eltérése

Ezekben a stresszhelyzetekben – függetlenül attól, hogy külső események vagy belső vívódásaink eredményeként jöttek létre – testünkben minden esetben kialakul egy fiziológiás stresszreakció, melynek eredményeként izmaink összerándulnak, mintha fizikai munkát végeznénk velük. És ugyan a különböző stresszhelyzetek más és más izmokat feszítenek meg, mégis az azonos stresszhelyzetekre rendszerint ugyanúgy reagálunk, így folyton ugyanazokat az izmokat „dolgoztatjuk”. Ennek következtében bizonyos izmaink állandó terhelésnek vannak kitéve, ami miatt az izomgörcsök könnyebben kialakulnak.

Azonban, ahogy korábban is említettem, erről a fajta izomterhelésről a legtöbben egyáltalán nem is tudnak, ezért nem is foglalkoznak vele. Pedig hasonlóan az aktív fizikai izomterheléshez (sportoláshoz), ebben az esetben is, a terhelést követően foglalkozni kellene az izmok ellazításával, nyújtásával.

Tapasztalataim szerint azoknak, akik életvitelükből adódóan stresszes életet élnek, rendszeresen – heti 2-3 alkalommal – kellene időt szánniuk izmaik ellazítására, illetve nyújtására ahhoz, hogy a stresszreakciók alkalmával kialakult izomfeszüléseket ki tudják oldani a testükből. Erre alkalmasak a relaxációs gyakorlatok, a meditálás, a mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatok, a légzőgyakorlatok vagy a rendszeresen görcsbe ugró izmokra vonatkozó nyújtó gyakorlatok. Ezeket a megoldásokat mindenképpen ajánlott folyamatosan alkalmazni, mivel mai világunkban az élet minden területén állandó a stresszhatás.

A meditációra, a mindfulness és relaxációs gyakorlatokra azért van szükség, mert a testünkben újra és újra megmutatkozó izomgörcsök nagy belső feszültségre utalnak, ugyanis rengeteg érzelmet és vágyat nyomunk el magunkban. A sok feszültség gyakran párosul a tehetetlenség érzésével, ami félelemmel tölt el bennünket, és így könnyen görcsössé válunk. A görcs pillanatnyi megállásra késztet bennünket. Ez a pillanatnyi megállás pedig lehetővé teszi számunkra, hogy lassabban és más irányba, másképpen folytassuk utunkat, és azt is, hogy megtanuljuk, hogyan érezzük magunkat jobban a saját bőrünkben.

A fenti megoldások alkalmazása mellett érdemes segítségük hívni a természet erejét is: amikor természetesen, mégis gyorsan szeretnénk megszabadulni az izomgörcs okozta fájdalomtól, akkor mindenképpen javaslom az Arquebusade víz gyógynövénykivonat használatát. Ez az elixír számos gyógynövény gyökerének, szárának, levelének és virágának egy különleges receptúra alapján elkészített alkoholos kivonata. A receptúrát több mint 400 éve szerzetesek alkották meg – nagy szerencsénkre máig fennmaradt az utókornak.

A szert a görcsösen összeránduló izomba kell beledörzsölni, belemasszírozni

– az izom nyújtása mellett néhány másodpercen belül enyhül az izomban a görcs okozta fájdalom. Az elixír gyors hatása annak köszönhető, hogy a szerben lévő nagyszámú gyógynövény között számos fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású gyógynövény is található. Ezen azonos hatású gyógynövények úgy vannak összeválogatva, hogy egymás hatását erősítik, vagyis szinergiában hatnak.

Használatát a masszőr kollégáknak is javaslom, mert nemcsak a mindennapokban, hanem a kezelések során is nagy segítséget nyújt az összecsomósodott, befeszült izmok kimasszírozásánál. Ugyanis az elixír bemasszírozásával fellazuló izmokat könnyebben és fájdalommentesebben tudjuk kimasszírozni.

*A simaizmok a belső zsigeri szervek falában, és az erek falának rétegeiben, spirális és hosszanti elrendeződésű izmok. Működésüket az autonóm idegrendszer biztosítja, ezért tudatosan nem tudjuk őket mozgatni.

Önnél vagy szeretteinél is előfordul izomgörcs?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

 

Önnél vagy szeretteinél is előfordul izomgörcs?

Az eredeti Arquebusade Elixir Önnek is segíthet!

Szerzőnk: Landgraf Arnold

Reflexológus, csontkovács, és masszőr

Fontosnak tartom, hogy a szervezetben beindított öngyógyító folyamatokat vendégeim maguk is aktívan támogassák a kezelések után is.

A fentieken túl lelki oldásokat végzek és csikung foglalkozásokat és a belső csendhez vezető gyakorlatokat is tartok.

KUPON
Nem nyert
30 ml TERMÉK
Majdnem
KUPON
Nem nyert
FŐDÍJ
Majdnem
Játsszon, és nyerjen a SvájciElixir.hu szerencsekerekén, ahol akár Öné lehet egy 100 ml-es Arquebusade Elixir INGYEN!
Enter your email address and spin the wheel. This is your chance to win amazing discounts!
Our in-house rules:
  • One game per user
  • Cheaters will be disqualified.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!